MENU

Afro Celotto

Afro Celotto (1963), geboren op het kleurrijke Italiaanse eiland Burano voor de kust van Venetië, werkte al op jonge leeftijd met glas. Als 14-jarige ging Afro werken bij Effetre International. Als eerste assistent trad hij in de leer bij de legendarische glaskunstenaar Lino Tagliapietra die Afro bekwaamde in de technische vaardigheden van glaskunst. Met zijn aangeboren artistieke gevoel voor kleur en vorm sprong het talent Afro Celotto er al gauw uit. Glasobjecten die hij produceerde werden immers opgenomen in internationale kunstverzamelingen.

AFRO CELOTTO - Gallery van DunEigen atelier

Afro nam zijn vaardigheden mee naar La Murrina. Als “First Master” specialiseerde hij zich in de oudste glastechnieken ‘filigrana’ en ‘murrine’. In 2000 opende Afro Celotto, met twee bevriende glaskunstenaars Luca Vidal en Carlo Tagliapietra, een eigen atelier. Na jaren in opdracht te hebben gewerkt konden Afro en zijn collega-glaskunstenaars zich eindelijk focussen op hun eigen artistieke expressie en naar zijn eigen inspiratie glasobjecten ontwerpen.

Mix van klassieke tot moderne glasblaastechnieken

Afro Celotto’s glasobjecten zijn een combinatie van klassieke glastechnieken in moderne kleurrijke vormen. Ze worden veelvuldig vervaardigd met geavanceerde glasblaastechnieken zoals ‘incalmo’, ‘zanfirico’, ‘murrina’, ‘battuto’, ‘reticello’ en ‘filigrana’ en/of de koude slijptechniek ‘battuto’.
Bij de glasblaastechnieken gaat het onder meer over om twee of meer gesmolten glasonderdelen samen te voegen. Met elkaar te verbinden, te verdraaien of te omsluiten tot één glasobject en een esthetische scheiding van kleur en/of ontwerp in één glassculptuur te behouden.

Maestro Afro Celotto’s unieke artistieke verfijndheid komt het beste naar voren in deze zeer complexe en bijzonder moeilijke glastechnieken die hij gebruikt; technieken die wereldwijd slechts worden beheerst door een enkele glasblazers.
Daarnaast onderscheidt Afro Celotto zich door het krachtige kleurenpallet en de compacte vorm van zijn objecten.