MENU

Andrea Roggi

Roggi’s sculpturen onthullen een diepgaande symbolische en metaforische reflectie over het bestaan door middel van vormen die uitzonderlijk rijk zijn aan bezieling en elegantie. De ‘ijle’ menselijke figuur staat symbool voor diepgaande reflectie op het leven, op de kosmos en op de voortdurende en onverbiddelijke transformatie ervan.

Zijn figuren verbeelden de hele mensheid die door een schepper in de kosmos zijn geprojecteerd. De cirkel van het leven brengt een voortdurend grijpen en loslaten van de ontmoeting van geliefden teweeg. Roggi’s sculpturen zijn dansende figuren als pure droombloemen, op een serene ‘kinderlijk’ wijze op zoek naar kennis. De kunstenaar probeert door een creatieve bespiegeling en een serene voorouderlijke herinnering door te dringen tot de toekomstige realiteit.

Andrea Roggi brons - Tree of Life

Roggi’s symboliek van verheven liefde

In zijn kunstobjecten combineert Roggi oude en klassieke schoonheid met postmodern materiaal en veel symboliek. Zijn olijfbomen, de Tree of Life, belichamen man en vrouw, beide langgerekt als de lange armen van de natuur. Ze klampen zich aan elkaar vast in een dansende, opstijgende spiraal naar de hemel. Vergulde ‘scheuren’ in hun lijven, in de boomschors, die de perfecte gouden bol van het leven, de ziel, de diepe en ‘goddelijke’ essentie symboliseert.
De natuur, in vrijwel alle oude religies vertegenwoordigd door de olijfboom, transformeert Roggi in zelfbewuste mensen die zich bewust zijn van het goddelijke. Hij brengt een ode aan de vrede voor een meer rechtvaardige wereld en aan de menselijke, verheven liefde die lichaam en ziel verenigen.

Andrea Roggi - portret - Gallery van DunUniek proces van brons gieten

Roggi’s procedé is een dynamisch gietproces dat door de kunstenaar zelf is uitgevonden en gepatenteerd. Gesmolten brons wordt, in tegenstelling tot de klassieke methode, in een bewegende mal gegoten. Met zijn methodiek ontstaan, ondanks het grote formaat van Roggi’s objecten, fijn gedetailleerde bronzen kunstwerken waarvan de oppervlakken rijk zijn aan detail en nieuwe vormen en diktes hebben.
Verschillende processen geven het brons een grote verscheidenheid aan blauwe en groene tinten. Polijsten geeft de gouden gloed ter symbolisering van de ‘goddelijke’ essentie.

De kunstenaar Andrea Roggi

De Italiaan Andrea Roggi is een allround kunstenaar. Zijn expressie krijgt vorm in poëzie, schilderkunst en beeldhouwkunst. De zoektocht van de Toscaanse beeldhouwer is gericht op het verkennen van de oneindige mogelijkheden van materiaal en vorm. Zijn figuratieve kunstobjecten zijn voortdurend een materialisatie van archetypen en zijn creative ideeën. Een onvermoeibare wilskracht om ruimte te vullen met sculpturen die doordrenkt zijn met een christelijke heiligheid die de kijker zijn reflectie op het existentialisme en de kosmos geeft.

Naar de sculpturen van Andrea Roggi

Andrea Roggi - Tree of Live 0- brons