MENU

Bas van der Poel: De schoonheid van verval

Op unieke wijze legt Bas van der Poel schoonheid van verval vast. Gallery van Dun exposeert zijn werken. Mis het niet.

Een fotoshoot in een achtergelaten fabriek ontketende Bas van der Poels passie acht jaar geleden: de schoonheid van verval. Nu legt Van der Poel ongerepte plaatsen vast, die niet toegankelijk zijn voor publiek. De fotograaf wil daar ver voor gaan: hij betreedt leegstaande ziekenhuizen, verlaten kerken en gesloten kastelen soms met gevaar voor eigen leven.

“De verlaten fabriek zag er zo prachtig uit, dat ik tijdens de fotoshoot alleen maar oog had voor de aftakeling. Vanaf die dag was ik verkocht aan de schoonheid van verval.”

Speciale technieken voor hoogwaardige fotografie

De locaties die Bas van der Poel betreedt hebben hun eigen magische karakter. Om de sfeer van het moment op de juiste manier te schetsen, gebruikt de fotograaf de High Dynamic Range (HDR) techniek. “Dat houdt in dat ik soms wel 21 foto’s maak vanuit hetzelfde standpunt. Vervolgens combineer ik alle belichtingen met elkaar. Het resultaat is een uitgebalanceerd plaatje waarin alle onderdelen volledig tot zijn recht komen en subtiliteit vastgehouden wordt.”

“Plekken waar al jaren geen voetstap is gezet en de natuur het weer overneemt, probeer ik te vangen op beeld.”

Bas van der Poel: met gevaar voor eigen leven

De staat van sommige gebouwen is dusdanig slecht dat er instortingsgevaar heerst. Dit weerhoudt Bas er niet van om het perfecte plaatje vast te leggen voor zijn kunstwerken. “Ik speur alles af om de juiste plek en belichting te vinden en dat brengt soms gevaar met zich mee. Ik sprong eens uit een raam, op de vlucht voor beveiliging, zakte door een podium en scheurde ooit mijn enkelbanden toen een vloer plotseling instortte.”

Op unieke wijze legt Bas van der Poel schoonheid van verval vast. Gallery van Dun exposeert zijn werken. Mis het niet.

Bijzondere vervallen plekken over de hele wereld

Bas van der Poel heeft inmiddels een schat aan plekken die hij wil vastleggen. “Ik weet echt duizenden locaties. In Nederland is alles best goed geregeld, dus hier tref je vrijwel nooit de vervallen plekken die ik zoek. Binnen Europa pak ik de auto en ga ik op pad.” De coördinaten van deze adembenemende plekken houdt Bas ondanks veler verzoek geheim. “Mijn motto is: ‘Leave nothing but footprints, take nothing but photo’s’.