Krachtige beelden door Riky van Lint
Riky’s verjaardagsfeest bij Gallery van Dun
Onder grote belangstelling van liefhebbers van haar werk en haar familie vierde Riky van Lint, zondag 30 juli, haar verjaardag bij Gallery van Dun. Taartkunstenaars Cake 5 had speciaal voor de gelegenheid een verjaardagstaart gemaakt. De taart, in de vorm van Riky’s geroemde werk ‘Don’t give up’, was dan ook een mooie verrassing voor haar om te mogen aansnijden.
In haar welkomstspeech bedankte Riky haar trouwe aanhang en het enthousiasme van de galerie die een positieve invloed hebben op haar drive om nieuwe sculpturen te creëren. Lof sprak Riky uit over de verworven positie die de galerie in Nederland volgens haar bekleedt.
Het verjaardagsfeestje was de aftrap voor de tentoonstelling die in de maand augustus in het teken stond van Riky van Lint.
***
Jong geleerd
Voor andere kinderen snoepgoed, voor Riky van Lint werkmateriaal: het marsepein uit de bakkerij van haar ouders. Op jonge leeftijd maakte de beeldhouwster al allerlei menselijke figuren uit het zoete deeg. De kunstenares is inmiddels de tachtig gepasseerd, maar haar creativiteit en passie maken haar nog altijd even enthousiast als zeventig jaar terug.
De vrouwelijke kracht
Vandaag de dag is het atelier van Riky van Lint nog steeds haar dagelijkse werkplek. De bronzen beelden die daar ontstaan, worden gekenmerkt door strakke lijnen, expressieve houdingen en vrouwelijke vormen. Één doel staat centraal: het benadrukken van de kracht van de vrouw.
Preutse mannen
De keuze voor het beeldhouwen van enkel vrouwelijke vormen kwam niet uit de lucht vallen. Van Lint: “Tijdens mijn opleiding in de jaren zeventig ging ik in de leer bij beeldhouwer Frans Nijs. We maakten veel creaties aan de hand van naaktmodellen, maar in die tijd waren dat alleen maar vrouwen. Zij gingen destijds veel gemakkelijker uit de kleren, mannen waren toch wat preutser.”
Van gevoel naar brons
De liefde voor vrouwelijke vormen ging nooit meer weg. Een intensieve studie naar deze contouren vormt de basis voor de beelden. De vele vormen van het vrouwelijk lichaam zorgen voor creatieve uitdagingen. Riky van Lint laat zich leiden door emoties, die ze in het lichaam van een vrouw altijd kwijt kan. Abstracte gevoelens vertaalt de kunstenares vervolgens in het brons. Zo kijkt de vrouw in het beeld Dilemma omhoog, met haar armen in haar nek, op zoek naar een antwoord.
Titel als houvast
Imagine, Don’t give up, Dilemma, zomaar een greep uit de titels van de bronzen beelden. Het vaststellen van de titel of het thema is het startpunt van een soms maanden durend creatief proces. “Zonder benaming dwalen mijn gedachten overal heen. Het is een worsteling om de juiste lijnen weten te pakken, waardoor het beeld steeds meer aan kracht wint.”
Aanslag op het Bataclan
Haar eigen emoties haalt de kunstenares vaak uit muziek. Tijdens het pianospelen komen er sterke gevoelens naar boven, waar vervolgens veel beelden uit ontstaan. Naast muziek speelt ook het dagelijks leven een grote rol in haar creativiteit. Zo was de aanslag op het Bataclan in Parijs de aanleiding voor een beeld dat nog in de steigers staat: Imagine.
“Na de aanslag speelde een pianist het lied Imagine van John Lennon op de straat voor de concertzaal. Ik werd hier, evenals vele anderen, erg door geraakt. Het beeld dat ik hieraan heb gewijd, is een vrouwenfiguur dat omhoog kijkt en hoopt op een betere wereld.”
Hoopvol ontroeren
Ook al dienen heftige gebeurtenissen in het nieuws soms als inspiratiebron, nare gedachten worden weggedrukt door de sterke houdingen van de vrouwen. “Mijn beelden stralen nooit neerslachtigheid uit. Er is al genoeg narigheid in deze wereld, dus probeer ik mensen op een positieve manier te ontroeren.”