MENU

Dominik Sokolowski

Gallery van Dun | Dominik Sokolowski - PortretAl op 11-jarige leeftijd ontdekte Dominik Sokolowski (1976) zijn talent met de eerste tekeningen van potlood. Vrij snel echter ontdekte hij de mogelijkheden van olieverf. De kwaliteit om hiermee te schilderen, de vernisachtige glans en de diepte die olie geeft, fascineerde hem meteen. De reden dat Dominik voornamelijk werkt met olieverf.

Sokolowski emigreerde eind jaren tachtig als kind met zijn ouders vanuit het communistische Polen, via een aantal omzwervingen, naar Canada. In Canada vestigden zijn vader en moeder zich beide als fotograaf. Creativiteit kreeg hij aldus met de paplepel ingegoten. Sokolowski studeerde Kunst & Design aan de Universiteit van Québec en Outaouais. Als kunstschilder legt hij zich toe op moderne en abstracte schilderkunst. Cézanne was een inspiratiebron voor zijn kenmerkende abstracte, architectonische stijl.
Door het gebruik van ongewone kleuren en gemengde technieken wordt zijn werk geclassificeerd tussen schilder- en beeldhouwkunst. Daarmee heeft hij een eigen signatuur ontwikkeld.

Four Seasons

Tot op heden geniet hij in Canada van zijn vrijheid, de veiligheid en de mooie natuur. Four Seasons is een hommage aan Canada en bedacht ter gelegenheid van het 150-jarig bestaan van Canada op 1 juli 2017.

In deze context maakt Dominik een collectie van 150 schilderijen met in de hoofdrol de vier seizoenen. De serie vertegenwoordigt zijn kenmerkende abstracte vlakverdeling en kleurgebruik om de natuur weer te geven. De seizoenen zijn te herleiden aan het treffende kleurgebruik. Voor de zomer vele groentinten, paars en oranje voor de lente, natuurlijke felle roodvarianten voor de herfst en het frisse blauw met de contrasterende wit- en zwarttonen voor de winter. Bovendien weerspiegelt Sokolowski de lengte van de seizoenen in de omvang van de kunstwerken. De tableaus van de winter, die in Canada relatief lang duurt, zijn relatief omvangrijkere werken dan de tableaus van de zomer en de lente.

Geïnspireerd door LEGO, waarmee Dominik vanaf zijn eerste levensjaar speelt, transformeert hij de natuur in abstracte blokken van kleur. Tussen het glanzende diepgroene vlakkenspel van bladeren aan de bomen is duidelijk een meer te ontdekken of de blauwe lucht die even boven het bladerdak uitsteekt. De paarse en oranje vlakken zijn de krokussen die in de lente in grote getalen uit de grond schieten en een bontgekleurd landschap vormen.

Indian Summer

Sokolowski onderkent nog een vijfde seizoen: de Indian Summer. Dit is de korte periode van circa 3 tot 10 dagen rond Thankgivings Day, in het herfstseizoen, waarin het in Canada voor de tijd van het jaar erg warm is na een periode van herfstachtig en koud weer. De natuur kleurt dan in uitzonderlijke kleuren van feloranje, vlammend rood tot zachte geel tonen. Als het contrast tussen warm en koud vormen daarboven blauwe tinten de lucht.

Dit is Dominik’s favoriete ‘seizoen’ en niet voor niets zijn veel van zijn werken dan ook geïnspireerd op de Indian Summer.

Techniek

Voor de serie Four Seasons maakte Sokolowski vele wandelingen door de natuur. Legde hij de kleuren van bomen, bloemen, bergen, luchten, dieren en landschappen vast met zijn camera. Deze zijn de basis van schetsen op het witte doek. Na de eerste laag olieverf, volgen meerdere lagen die hij bewerkt met penseel en messen. Zo creëert hij diepte en een welhaast beeldende textuur in zijn schilderijen. Komt het kleurenpalet van elk seizoen tot zijn recht.

Bekijk de kunstwerken ‘Four Seasons’ van Dominik Sokolowski

 

Gallery van Dun | Dominik Sokolowski - Étude quatre saisons 19 | 60x40cm

BewarenBewaren

BewarenBewaren