MENU

Erik-Jan Vaandering

Kunstenaar Erik-Jan Vaandering wordt het beste getypeerd als impressionist. Zijn figuratieve werk onderscheidt zich echter van de klassieke impressionisten. Erik-Jan brengt kleurnuances aan door zijn doeken te bewerken met vele lagen olieverf en transparanten. Kleuren stelt hij zorgvuldig samen en elke laag zorgt voor een verfijning van licht en kleur. In dit driedimensionale samenspel verrijzen
nostalgische taferelen op het doek. Stadsgezichten, havens, landschappen en personages zijn gehuld in mystieke sferen en zetten de kijker aan het denken welk verhaal achter het schouwspel schuilgaat.

Driedimensionale herinneringen

Erik-Jan Vaandering - New Orleans | Gallery van DunZijn talent voor tekenen ontdekte Erik-Jan Vaandering vanaf het moment dat hij zijn eerste bootje tekende onder toeziend oog van zijn vader, eveneens talentvol tekenaar. Het gezin Vaandering trok er regelmatig op uit met hun zeilboot. De tochten met de boot, en de vele reizen die Erik-Jan later zelf onderneemt, blijken een onuitputtelijke inspiratiebron voor de heinneringen die op zijn doeken gestalte krijgen.
Naast de tekenlessen van zijn vader is Erik-Jan’s schilderstechniek gevormd door een studie grafische vormgeving, sociale studies, restauratietechnieken aangevuld met een specialisatie olieverftechniek. Deze ingrediënten zorgen voor een eigenzinnige, unieke schilderstijl die Erik-Jan een aparte staat van dienst in de schilderkunst heeft verschaft.

Internationaal podium

Erik-Jan Vaandering is inmiddels een veelgevraagd kunstenaar. Op uitnodiging van de Chinese Nationale Academie voor Schilderkunst maakte Vaandering in 2017 een rondreis door het culturele hart van China, de Yangtze regio (de ‘Gele Rivier’). De opgedane indrukken zijn de inspiratiebron voor een serie doeken die is opgenomen in een reizende tentoonstelling door de kunststeden van China.
In eigen land is Erik-Jan Vaandering onder meer een veelgevraagd kunstenaar voor het ontwerp van decors voor programma’s van de publieke omroepen, zoals Het Klokhuis.

Werk van Erik-Jan is eveneens opgenomen in gerenommeerde kunstcollecties van Manchester United en Friesland Bank.

Bekijk meer werk van Erik-Jan Vaandering