MENU

Duo-expositie Ria de Henau & Harald Schmitz-Schmeltzer

Waar Harald Schmitz-Schmeltzer de kunstenaar is van het non-figuratieve staat aan de andere kant van het spectrum Ria de Henau, de kunstenares van fotografisch geschilderde alledaagse objecten. Beide kunstenaars hebben echter met elkaar gemeen dat zowel de artistieke stillevens van Ria de Henau als de geometrische werken van Harald Schmitz-Schmeltzer kleurrijk en weloverwogen composities zijn.

8 MAART T/M 30 APRIL 2020

Ria de Henau

Ria de Henau - Portret | Gallery van DunWie de olieverftableaus van Ria de Henau ziet, waant zich in een uitvergrote schijnwerkelijkheid. Met uiterste precisie en een haarfijne glaceer techniek schildert Ria nauwgezet dagdagelijkse onderwerpen. Stillevens van fruit, groente, friandise brengt zij tot op microdetail tot levensechte taferelen. De kijker wordt door de uitstraling, de met zorg belichte compositie en kleurstelling van het tableau, op het verkeerde been gebracht.

De Belgische Ria de Henau wist op jonge leeftijd al dat kunst haar vorm van expressie is. Schilderen, muziek en fotografie zijn kunstvormen waarmee ze veel experimenteert en die haar werk beïnvloeden. Tal van reizen en ontmoetingen over alle continenten hebben eveneens bijgedragen aan die verdieping. Ook technieken van oude meesters zijn te herleiden in haar tijdloze stillevens.

joyfull-1m80-x-0m90 Ria de Henau | Gallery van Dun

Harald Schmitz-Schmeltzer†

Harald Schmitz-Schmelzer - portret bij kunstwerkMinimalisme is kenmerkend voor de stijl van Harald Schmitz-Schmeltzer. De vormelijke eenvoud van zijn kunstobjecten versterkt de vitaliteit en reflectie die de kleurrijke repeterende, geometrische lagen weerspiegelen. Objecten die op zichzelf maar ook in combinatie met elkaar een ruimte harmonieus vullen. Met recht kan worden gesteld dat Harald’s moderne en hedendaagse kunstobjecten autonoom zijn en veel esthetiek uitdragen.

In december ontving de galerie het droevige bericht dat Harald Schmitz-Schmeltzer op 66-jarige leeftijd is overleden. Het is Harald’s wens dat zijn kunst de vitaliteit behoudt die hij in zijn kunstobjecten vastlegde. Met deze expositie brengt Gallery van Dun graag een ode aan de unieke persoon en kunstenaar die Harald Schmitz-Schmeltzer was. Van, op jonge leeftijd, begenadigd imitator van impressionistische kunst, tot een vermaard kunstenaar met een eigen stijl die graag het experiment aanging.

Harald Schmitz-Schmeltzer - duo-expositie 2020 | Gallery van Dun