MENU

Expositie met Amerikaanse kunstenaar Bruce Riley

Riley's schilderijen rekken de limieten van de fantasie op.

De psychedelische schilderijen van Bruce Riley komen tot stand door verf en hars langzaam op de ondergrond te laten druppen. Hieruit ontstaan organische vormen en surrealistische mandala’s. Het resultaat zijn hypnotiserende werken waar de kunstliefhebber uren naar kan kijken. 

Surrealistische improvisatie

De schilderijen van de kunstenaar leven duidelijk hun eigen leven. De hars en verf laten zich niet sturen, waardoor het maakproces prachtig om te zien. De meeste werken van komen tot stand door improvisatie en experimenteren. Riley: “Je kunt er niet over nadenken, het gebeurt gewoon. Ik probeer mijn geest zo leeg mogelijk te maken als ik schilder. Het is zo duidelijk wanneer het werkt, maar ook wanneer het faalt.”

Riley stretcht zijn geest

Volgens Riley vergt het maakproces van zijn schilderijen een buitenmenselijke ervaring. Zijn geest raakt in een staat van niet-weten. Een staat van niets. Een mystieke plek waar alles is zoals het is en altijd al zo is geweest. “Het is een actieve vorm van meditatie voor mij waarbij mijn hele lichaam meedoet. Het is een psychologisch risico om je erin onder te dompelen, maar het is het zeker waard”, legt hij poëtisch uit.