Hans Grootswagers: abstracte werkelijkheid
Hans Grootswagers giet herkenbare dingen in een niet-alledaagse vorm. Van beeldspraak naar een kunstwerk waar men over spreekt. Abstracte elementen als geluk, kracht en moed weet hij feilloos in zijn werken te vangen. Denk aan een engeltje op je schouder, of doorzettingsvermogen en energie van een stier. Abstracte ideeën weet hij feilloos in zijn werken te stoppen.
Herkenbaar en van alle tijden
Hans Grootswagers ziet kunst in eenvoudige dingen. Het komt intuïtief tot stand. Een kraai is voor hem niet alleen een hele slimme vogel, maar ook symbool van dood en verleden. “Een zwangere vrouw is prachtig en bijzonder, maar ook symbolisch voor toekomst. Dergelijke ideeën probeer ik te verwerken met een hedendaagse twist.”
Confronterende kunst met beeldtaal
“Met elementen uit oude culturen van China, Egypte en Zuid-Amerika heb ik een eigen beeldtaal ontwikkeld”, vertelt Grootswagers enthousiast. Karakteristiek en vernieuwend, maar ook van alle tijden. “Ik probeer echter niet om onbekende elementen of bovenaardse krachten te duiden, maar juist de beleving en eigenschappen van nu vast te leggen.”
Buitengewoon organische schilderijen
In tegenstelling tot de strakke vormen in zijn beelden, zijn de geschilderde tableaus van Hans Grootswagers buitengewoon organisch. Gevoel en innerlijke energie van de dag zorgen voor expressie op het doek. Het ene moment kalm en sereen, het andere moment uitgelaten en explosief. Het resultaat is een serie verrassende nieuwe kunstwerken met een bijzondere uitstraling.
Geen bepalende vorm
De spanning die Hans zoekt bij het vervaardigen van deze doeken is lastig te omvatten, omdat er geen bepalende vorm is. Een belangrijk aspect in de werkmethode is vrijheid van abstractie, mede bepaald door het ritme van de dag. “De kunstwerken ontstaan, ze worden niet gecreëerd.” Pas als hij zich kan verliezen en emotioneel getrokken wordt in zijn werk is het pas écht klaar.
Waar het allemaal begon
Grootswagers begint zijn carrière op de academie voor beeldende kunsten in Breda, om vervolgens de vakschool voor Goud en Zilversmeden in Schoonhoven af te ronden. Later volgt hij nog een avondopleiding op de kunstacademie in Tilburg. Deze opleidingen staan aan de basis van zijn expertise met ruimtelijkheid en volumes, die tot uiting komen in zijn bijzondere werken. Hans weet zijn fascinatie subliem over te brengen op de kunstwerken.