Ontdek de boodschap in de Meesterlijke werken van Henk van Kalken
Geïnspireerd door de oude Hollandse Meesters creëert Henk van Kalken kunstwerken waar vaak een boodschap in verborgen zit. Hij combineert oude met moderne technieken, waardoor er realistische of surrealistische schilderijen ontstaan. De kunstenaar verwondert zich keer op keer over het menselijk gedrag en verwerkt dit op een ludieke manier in zijn schilderijen.
Weerkaatsende doeken
Laag voor laag creëert Henk van Kalken een surrealistisch of foto-realistisch schilderij. Net zoals de Hollandse Meesters gebruikt de kunstenaar een grisaille. Dit is een ondergrond in lichte en donkere tonen. Later worden hier hele dunne kleurlagen overheen geschilderd. Het licht dat op het doek valt weerkaatst door de lagen olieverf heen, waardoor er enorm veel diepte en contrast ontstaat. De details komen hierdoor nog beter naar voren, wat zijn werken nog realistischer maakt.
Een giraffe als filosoof
De schilder observeert en geeft zaken op zijn eigen manier weer in de surrealistische schilderijen. Henk: “Dit doe ik veel aan de hand van dieren. Ik ben een natuurmens, flora en fauna zit in mijn bloed. Dieren kunnen vaak de boodschap beter overbrengen. Zoals de giraffe in het schilderij Philosopher. Giraffen hebben vaak een dromerige blik, en lijken te peinzen. Als een echte filosoof.”
Een aap met een ring, of toch meer?
De schilderijen van Henk van Kalken typeren zich door de figuratieve en humoristische aspecten, die bij nader inzien een diepere betekenis bevatten. “Dit zie je bijvoorbeeld erg duidelijk in het schilderij Nouveau Riche. In eerste instantie lachen mensen om de aap, maar als je goed kijkt ontdek je dat ik de jetset op de hak neem. Het spreekwoord ‘Al geef je een aap een gouden ring, het blijft een lelijk ding’, komt hierin naar voren.”
Een plastic zak schilderen
In de fotorealistische schilderijen draait het niet om de onderliggende boodschap. De kunstenaar daagt juist zichzelf continu uit met deze schilderijen. “Een dier zoals een giraffe schilder ik vaak en heb ik daarom zo onder de knie, maar wanneer schilder ik nou een plastic zak met tomaten erin? Door goed te observeren en heel gedetailleerd te werken, verbeter ik mijn techniek nog altijd.”
Een positieve boodschap
“Ik schilder puur om iets moois te maken, wil dat mensen iets prachtigs aan de muur hebben hangen. Ik geef hen de boodschap, maar het is vervolgens aan de kijker om deze te ontdekken, of juist niet.” Zware onderwerpen? Daar doet de schilder niet aan. “Er is al zoveel ellende in de wereld, wanneer je dan ook nog eens kunst maakt waarvan het onderwerp heel zwaar is, voeg je niks positiefs toe aan de wereld.”