MENU

Isabelle Scheltjens

De kunstenaar

Isabelle Scheltjens portret - Gallery van Dun

Isabelle Scheltjens had van jongs af aan een kunstzinnige natuur. Ze studeerde aan het Stedelijk Instituut voor Sierkunsten en Ambachten (SISA) te Antwerpen. De glasontwerpen van haar echtgenoot Dirk Neefs inspireerden Isabelle om een originele en eigentijdse invulling te geven aan de veelzijdigheid van glas als scheppend materiaal.

Glas als verfstippels van het pointillisme

Ze ontwikkelde een unieke methode om glaskunst te maken. Duizenden glazen plaatjes in verschillende kleuren, texturen en formaten worden aaneen gesmolten. Glas is lastig om mee te werken, vergt veel oefening, maar is ook een dankbaar materiaal voor de kunstenaar. Een arbeidsintensieve en tijdrovende werkwijze. Kleurrijke steentjes zijn in verschillende lagen opgebouwd. Zijn vergelijkbaar met de verfstippels van de pointillisten: van dichtbij vormen ze een geabstraheerd beeld, op afstand ontstaat een expressief portret.


Isabelle Scheltjens portret in atelier - Gallery van Dun

Afstand schept schoonheid

De tegenstrijdige eigenschappen van glas – sterk versus fragiel, transparant versus opaak, licht versus zwaar – lenen zich perfect om de ambigue relatie tussen afstand en nabijheid uit te drukken.
Met een gepassioneerde systematiek creëert Isabelle Scheltjens met deze eigenschappen haar esthetische portretten. Veel aandacht besteedt ze aan detail en diepgang, schaduw en licht waardoor ze fenomenale optische effecten schept.


Het proces van de expressieve blik

Isabelle Scheltjens wil het verhaal dat iemands gezicht vertelt uitdrukking geven. “Je kunt niemand voorbij lopen zonder naar diens gezicht te kijken. Een heel expressief gezicht, waar onwaarschijnlijk veel emotie in is terug te vinden, is het begin van mijn werk”, legt Isabelle uit. Gezichten uit tijdschriften en uit het straatbeeld zijn de inspiratiebron van haar vaak omvangrijke vrouwenportretten.
Eenmaal de juiste blik gekozen worden de kleuren bepaald. Vervolgens begint voor de kunstenaar het echte, het technische werk. Spelen met kleur en relieffen. Een complex en zeer belangrijk onderdeel van haar werk aangezien een portret is opgebouwd uit circa 20.000 verschillende handgesneden glasplaatjes.

Intrigerend schouwspel voor het oog

Van dichtbij ziet de toeschouwer een abstracte voorstelling die ‘onaf’ lijkt, als een intrigerend spel van heldere kleuren. Op een afstand vloeien de vlakken via optische kleurmenging in elkaar over om zo een portret te vormen.

Haar portretten verzinnebeelden diepgang en traagheid – als antithese voor de gejaagde en ‘snapshotgerichte’ context van vandaag de dag. Ook aan de dualiteit tussen oppervlakkige schijn en confronterende werkelijkheid geeft ze middels haar portretten gestalte. De breekbaarheid van het materiaal verbeeldt daarbij de vergankelijkheid van de schoonheid.

Bekijk de glaskunst van Isabelle Scheltjens