MENU

Jan-Joop Ruisch

De glasobjecten van Jan-Joop Ruisch zijn het intuïtieve samenspel tussen materiaal, licht, kleur en vorm. De sculpturen die hij maakt zijn daardoor elk afzonderlijk unieke objecten. Als toeschouwer raakt u geïntrigeerd door de meestal zéér abstracte vorm en het onverwachte leven binnenin het object. Vanuit elk gezichtspunt biedt zijn architectonische glaskunst een ander beeld.

KUNSTENAAR

Jan-Joop Ruisch - Portret | Gallery van DunJan-Joop Ruisch (Rotterdam, 1956) bezocht in 1988 voor zijn toenmalige bedrijf in glas-in-lood, het internationale glassymposium in Tsjechië. Dit bezoek zorgde voor een allesbepalende ommekeer in zijn leven. Ruisch raakte gefascineerd door de glaskunst. Het bleek het begin te zijn van zijn ambacht als glaskunstenaar.

Van de Tsjechische glaskunstslijper Pavel Satrapa leerde Jan-Joop de eerste kneepjes van het het slijpen en polijsten van glas. In zijn werkplaats mocht de autodidact Ruisch regelmatig vertoeven om, onder zijn toezicht en aanwijzingen, glasobjecten te maken, en zijn techniek te verfijnen. Tot op de dag van vandaag zijn Pavel en Jan-Joop goede vrienden.

OPTISCH GLAS

Sinds ook de liefde hem bond aan het land, woont en werkt Jan-Joop Ruisch sinds 1991 in Tsjechië. De glaskunstenaar heeft een voorkeur voor het werken met optisch glas. Deze glassoort biedt hem de beste mogelijkheid een extra dimensie toe te voegen aan zijn sculpturen. Optisch glas is dusdanig zuiver, dat het vrij is van luchtbellen en slieren.

In samenwerking met een perfect gepolijste buitenkant, leidt dit tot een bijna eindeloze reflectie. Bovenal is Jan-Joop geboeid door de spiegeling van het licht binnenin de objecten. Hij ervaart dit als het creëren in 4 dimensies. Het continue onderzoek van het materiaal qua vorm, kleur en weerkaatsing spreken immer weer tot Ruisch ‘s verbeelding. De bron van inspiratie die hem fascineert in het ambacht.

LOTUS

De collectie Lotus is geïnspireerd op het eerste object waarmee Ruisch in 1988 zijn glaskunstcarrière begon. Lotus is een uiterst minimalistische vorm, een vierkant, staand op een punt, licht achterover hangend. Bij nadere beschouwing blijkt het grote diepte te bevatten.
Lotus toont tevens de yogahouding voor meditatie, introspectie, zaken waarvoor Jan-Joop tijdens de vele uren polijstwerk, ruim de tijd heeft. Hij hoopt dan ook dat deze positieve energie op u overkomt.

INTERNATIONAAL

De Nederlandse glaskunstenaar Jan-Joop Ruisch heeft inmiddels internationale bekendheid. Naast galeries in Nederland, exposeert Ruisch ook in het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Duitsland en natuurlijk in zijn residentie Tsjechië.

BewarenBewaren

BewarenBewarenBewarenBewarenBewarenBewaren

BewarenBewarenBewarenBewarenBewarenBewaren

BewarenBewaren