MENU

Aziatische schoonheden verbeelden Ger Doorninks liefde voor de vrouw

Als modefotograaf lag jarenlang de nadruk in het werk van Ger Doornink op het uiterlijk van de vrouw. Nu, zes jaar later, richt de kunstenaar zich volledig op de schilderkunst en laat hij precies het tegenovergestelde zien: de innerlijke schoonheid. Zijn zwak voor de vrouw combineert hij met zijn liefde voor de Aziatische gelaatstrekken, waar hij eind jaren tachtig totaal door gefascineerd raakte.

De grote schilderijen van Ger Doornink stijgen letterlijk uit boven de aanschouwer, wat zorgt voor een bijzondere ervaring.

Overdonderd na één blik door de lens

Toen Doornink in Tokio een meisje met zowel Amerikaanse als Japanse fysionomie voor zijn camera kreeg, wist hij niet wat hij meemaakte. Waar oost en west samenkwamen in het gelaat van het model, kwam de kunstenaar thuis. Tegenwoordig creëert Doornink monumentale schilderijen van vrouwelijk schoon. De portretten van anderhalf bij twee meter zijn niet voor niets zo groot. Ger Doornink: “Wanneer een schilderij boven de honderdvijfentwintig centimeter komt, krijgen de hoofden een monumentale uitstraling. Het gezicht is hierdoor groter dan het merendeel van ons lijf, en dat geeft een bijzondere ervaring.”

Verknocht aan het vrouwelijk hoofd

De kunstenaar begon zijn carrière in de mode- en reclamewereld. De foto’s van Doornink prijkten onder meer op de covers van de Avant Garde en Italiaanse modebladen. “Voor mijn werk portretteerde ik een vriendin. Deze foto van haar gezicht hing vervolgens zes meter uitvergroot in een warenhuis. Ik wist niet wat ik meemaakte toen ik dat zag, die impact was zo groot. Dat was voor mij de omslag, nu ben ik totaal verknocht aan hoofden.”

Perspectief in het platte vlak

De mode- en reclamewereld heeft Ger Doornink ver achter zich gelaten. Toch bracht dit werk hem naar Tokio, waar hij in contact kwam met de Japanse prentkunst. Dit gaf hem de inspiratie voor zijn huidige werken, waar het Japonisme en Cloisonnisme samenkomen. Het kenmerkende van het Japonisme is het platte vlak zonder perspectief. Bij het Cloisonnisme wordt het hoofd juist door een omlijsting losgehaald van de achtergrond. Daarnaast staan de portretten altijd in verbinding met culturele kenmerken, zoals kleding en hoofddeksels.

Twee tegenstellingen vormen één geheel

De twee tegengestelde stromingen zorgen voor zowel vlakverdeling in het platte vlak als gelaagdheid doordat het schilderij is opgebouwd uit acht tot twaalf lagen. Hierdoor krijgt het portret diepte en lijkt het te veranderen wanneer het vanuit verschillende hoeken wordt bekeken.

Magistrale technieken van Rembrandt

Naast Japanse meesters dienen ook Hollandse grootheden zoals Rembrandt als inspiratiebron. “Ik woon bijna naast het Rijksmuseum. Als ik niet meer weet hoe ik verder moet met een schilderij, loop ik daar even naar binnen, ga ik voor een Rembrandt staan en dan kan ik weer twee maanden vooruit. De oud-Hollandse schilder is het vertrekpunt van al mijn schilderijen. Ik heb een enorm ontzag voor hem. Het creëren van licht en donker in zijn werken, daar was hij destijds al geniaal in. Zijn techniek is werkelijk magistraal.”

Van blasé naar adoratie in het atelier

“Vanwege mijn werk als modefotograaf ben ik jarenlang verwend met alleen maar mooie modellen om mij heen. Hierdoor ging ik scheef naar mensen kijken. De omschakeling naar het zien van innerlijke schoonheid was moeilijk. Maar wanneer je ongelooflijke tegenslagen in je leven krijgt, ga je openstaan voor hele andere zaken waarbij het uiterlijk totaal onbelangrijk is. Het gaat mij nu volledig om de innerlijke schoonheid van de vrouw, moeder of dochter. Zij geven het leven door.”

Ger Doornink Zeldportret - Gallery van Dun

BewarenBewaren

BewarenBewaren