MENU

Philippe Timmermans

Philippe Timmermans - Beeldhouwer | Gallery van Dun
Philippe Timmermans is geboren in 1957 te Wilrijk (België). Studeerde beeldhouwen aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten in Gent.

Na zijn academische vorming werkte Philippe Timmermans samen met een etalagepoppenfabrikant. Meer dan dertig jaar maakte Philippe driedimensionale prototypes voor deze fabrikant, Daarnaast voerde hij sculpturale opdrachten uit voor o.a. musea en verzorgde hij driedimensionale objecten voor design en publiciteit.
De samenwerking met de etalagepoppenfabrikant eindigde in 2011. Hét moment waarop zijn droom, om eigen werk, eigen beelden te maken, kon beginnen.

 

 

Gallery van Dun | Philippe Timmermans in zijn atelier

Mannelijke sculpturen

Philippe Timmermans maakt uitsluitend mannelijke beelden. Het creëren van mannelijke beelden stelt de kunstenaar namelijk in staat om vanuit hemzelf te werken. Philippe werkt daarbij niet vanuit het visuele zintuig maar vanuit wat de kunstenaar van binnenuit voelt. Zijn eigen mannelijke lichaamsbeleving gebruikt hij daarbij als uitgangspunt.
Zijn figuratieve sculpturen zijn anatomisch sterk gedetailleerd en geven – op eigentijdse wijze – gestalte aan niet-tastbare gevoelens en reflecties. De bronzen expressievorm geeft een hoge kwaliteitswaarde aan zijn beeldende kunst.

Het proces tot figuratieve expressie

Het proces van Philippe’s figuratieve sculpturen is erg arbeidsintensief. “Een concept, een idee, een gevoel. Iets dat ik wil uitdrukken en dat probeer ik in de fysieke vorm van een mannelijk lichaam te gieten”, legt Timmermans uit. Na onderzoek wordt het fysieke concept door een model uitgebeeld. Dan begint het boetseren met een armatuur waaromheen de klei wordt aangebracht en vervolgens gemouleerd.

Neem een inkijk in het atelier van Philippe Timmermans

De realistische beelden van Philippe Timmermans zijn geworteld in de traditie van de klassieke beeldhouwkunst en vormen voorzichtige, kwetsbare antwoorden op uiteenlopende vragen of bedenkingen.

Naar de sculpturen van Philippe Timmermans

Gallery van Dun | Philippe Timmermans in zijn atelier