MENU

Renée Marcus Janssen

Renée Marcus Janssen is opgeleid tot beeldhouwer, deels in Nederland aan de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht en deels in Italië, aan de Accademia di Belle Arti di Carrara. Tijdens haar studie in Italië, leerde ze in Pietrasanta het ambacht rondom brons gieten. In de bronsgieterij Fonderia artistica Da Prato in Pietrasanta werkte Renée aan haar beelden. Hier leerde zij de ambachtelijke kant van het vak. Het ambacht van het klassieke beeldhouwen heeft haar werkwijze gevormd en de materiaalkeuze bepaald voor het brons. Sinds kort werkt Renée ook met keramiek.

Karakterportretten, beelden van de stilte

Renée Marcus Janssen portret in atelier - Gallery van DunKarakterportretten is de naam van een serie beelden, bestaande momenteel uit 15 verschillende diersoorten. In brons en/of keramiek. Renée’s beelden nodigen de toeschouwer uit een stapje dichterbij te komen, aan te raken en te ondergaan. Op het eerste gezicht een realistisch uitgewerkt portret. Van nabij is te zien dat bepaalde details gestileerd of zelfs vereenvoudigd zijn.

‘Dieren die iets menselijks hebben’ wordt herhaaldelijk gezegd over Renée’s kunst. Degene die goed kijkt, de tijd neemt, wordt beloond. De toeschouwer wordt zich ervan bewust hoe de handen van de beeldhouwster zich voortdurend afvragen: wat hoort bij elkaar? Houdt het lichaam de ziel vast of de ziel het lichaam?

Terug naar de basis van de vorm

In de tijd van nu, waar snelheid, verandering en digitalisering voorop staan, bijna alles mogelijk is, grijpt Renée terug naar de basis van de vorm. Een giraffe, een geit, een koe, het zijn maar een paar voorbeelden van dieren die zij weet te karakteriseren in haar dierenportretten. Een terugkeer naar harmonie, een pregnante stijl, gekenmerkt door subjectieve verandering en stilering van de natuur en daarom, anno nu, een stille provocatie. Het ‘buiten-de-tijd-zijn’ geeft het werk van Renée die typische uitstralingskracht die haar werk zo eigen maakt.

Toch is er ook een duidelijke relatie met de moderne tijd waarin wij leven. Het dier als karakterportret is een verwijzing naar de nog altijd actuele en onlosmakelijke relatie, die vele kanten kent, tussen mens en dier. De serie karakterportretten nodigt uit om te kijken naar het dier op een andere manier. Het portret zoals wij gewend zijn bij mensen, is nu toegepast op het dier. De kijker staat oog in oog op gelijke hoogte. Wat dit doet met de toeschouwer, is aan een ieder zelf om te ervaren.

Misschien, zodra omringd door haar dieren, dringt de gedachte aan de Ark van Noach zich op. De karakterportretten bij elkaar geplaatst, doen wellicht denken aan dit Bijbelse verhaal. Op hun sokkel, in alle eenvoud en zachtaardigheid, vullen Renée’s dieren de ruimte en waken zij. De belichaming van er gewoon maar zijn. In onze tijd vol lawaai en gedruis durft Renée beelden van de stilte te maken.

Bekijk de kunstwerken van Renée Marcus Janssen

 

Renée Marcus Janssen portret in atelier