MENU

Thomas Lemke

Thomas Lemke - glaskunst | Gallery van DunGlaskunstenaar Thomas Lemke (1958) werkt bij voorkeur met materialen als technisch glas, floatglas*, kristalglas en verschillende steensoorten. Zijn objecten van technisch glas hebben vaak de geometrische en abstracte vormen van een kubus of een bol. Deze basisvormen zijn volgens Lemke immers ruimtes die hun binnenste delen aan onze ogen openbaren en tegelijkertijd hun fysieke toegang blootleggen.

Thomas Lemke gebruikt een speciale techniek om lijnen, vlakken, stukken gesmolten kleurglas en marmer met elkaar te laten samensmelten om zo arrangementen in de ruimtes te construeren. Het licht maakt deze arrangementen visueel en op hun beurt beïnvloeden deze arrangementen het licht.
Dat licht is volgens Lemke een steeds belangrijker onderwerp dat hij als uitgangspunt neemt. Beschouwt de glaskunstenaar als de belangrijkste energie voor ons leven.

Uit de lamineertechniek ontstaat een dualiteit tussen aanwezigheid en niet-aanwezigheid van het gekozen materiaal: enerzijds herkent de kijker de typische eigenschappen ervan zoals gewicht en breekbaarheid, anderzijds lijkt het zichzelf te dematerialiseren door haar enorme transparantie, door het hoog gepolijste oppervlak en door reflectie en refractie.
Zijn strak gepolijste, transparante glasobjecten hebben een ongekende glans die door de weerkaatsing van het licht, de illusie van smaragd suggereren.

Bevroren arrangement

Glas is voor Thomas Lemke het uitgelezen materiaal om een bevroren proces van beweging te verbeelden. Voordat verschillende stukjes glas worden samengevoegd tot een glasobject, bouwt de kunstenaar het beoogde vormgegeven arrangement. Het versmeltingsproces, het laten stijgen en afkoelen van de temperatuur, legt de bevroren beweging vervolgens vast.
Volgens Lemke is het resultaat van dit proces: “ballen (zijnde luchtbellen) zich bewegend in formatie in een ruimte bestaande uit goudfolie, gaas (wat kleine luchtbellen geeft) of sluiers van kleur en stationair (bevroren) in een bepaalde positie”.

Naast glaskunst creëert de autodidact Lemke ook sculpturen en schilderijen. De Duitse kunstenaar woont en werkt in Gevelsberg. Volgde na de kunstacademie in Düsseldorf, de Glasvakschool Hadamar en studeerde kunstgeschiedenis aan de universiteit van Bochum.
Naast exposities in Duitsland en Nederland exposeert Thomas Lemke wereldwijd in onder meer de Verenigde Staten en Luxemburg.

***

* Floatglas is wereldwijd één van de meest voorkomende glassoorten. Vrijwel alle ramen in gebouwen zijn van dit type glas gemaakt. ‘Float’ verwijst naar de naam van het productieproces. Om floatglas te maken wordt in een oven, bij een temperatuur van zo’n 1500°C, een glasmassa gevormd. Het gesmolten glas wordt vervolgens uitgespreid over een bad vloeibaar tin.