MENU

Tos Kostermans regisseert zijn eigen films op het canvasdoek

Een vrouw stapt een café binnen. Tientallen mannen draaien hun hoofd direct naar haar om. Er volgt onderling stoere praat over de vrouw, maar bijna niemand durft op haar af te stappen. En de vrouw? Die heeft meteen door wat er aan de hand is. Tos Kostermans is geïntrigeerd door dit soort scènes. In zijn schilderijen staat daarom de vrouw in het middelpunt, die zich geheel bewust is van haar eigen kracht.

Tos Kostermans schildert hyperrealistische schilderijen

Scènes maken met een penseel

De kunstwerken van Kostermans vertellen een verhaal. Voortdurend gewapend met zijn camera op zak, vult hij een beeldbank met foto’s van prachtige voorwerpen en ruimtes, die hij vervolgens bij elkaar verzamelt en naschildert. De kunstenaar droomde vroeger van een carrière als filmregisseur. “Ook al ben ik dit niet geworden, op het canvasdoek creëer ik mijn eigen scènes. Hierdoor maak ik het toch een klein beetje goed met mezelf.”

Een levenslange verslaving

Al zijn hele leven is Kostermans verslaafd aan illustreren en schilderen. Wanneer in zijn jeugd de Donald Duck op de deurmat viel, dook hij meteen in het blad. Niet om deze te lezen, maar om alle plaatjes na te tekenen. De kunstenaar: “Toen mijn moeder doorkreeg dat ik talent had, mocht ik op tekenles bij onder meer de Haarlemse kunstschilder Albert Loots. Al snel was ik niet meer weg te slaan uit de ateliers.”

Bekijk de werken van Tos Kostermans

Herman Brood en Blondie

Zijn carrière nam al vroeg een vliegende start toen hij tijdens zijn opleiding aan de grafische school terecht kwam bij platenmaatschappij Ariola. Vanwege zijn grote talent kreeg hij de kans plantenhoezen te ontwerpen voor onder meer Herman Brood, Grace Jones, Robbert Palmer en Blondie. Zo rolde hij de reclamewereld in, waar hij in 2009 uitstapte. “Door het fotograferen en opmaken van advertenties, leerde ik veel beter kijken. Ik kreeg door dat je niet alles perfect kan zien met je ogen, waardoor ik nu zo realistisch kan schilderen.”

Optisch bedrog

Wie naar zijn werken kijkt, ziet uiterst realistische schilderijen. Maar wie deze beter bestudeert, komt een beetje bedrogen uit. Tos Kostermans: “Ik ben geen fijnschilder, ik geef een impressie. Je denkt dat je meer ziet dan dat je daadwerkelijk ziet. Het is optisch bedrog. Dit komt door de onscherpte ten opzichte van de scherpte, en door de focus te leggen op bepaalde punten. Zo ben ik op dit moment bezig met een gevlochten buitenbank. Ik schilder heus niet alle vlechtjes in de bank, maar ik leg de nadruk op de meest prominente vlechtjes. Deze highlight ik met een uiterst fijne penseel. Hierdoor lijkt de gehele bank zeer realistisch.”

De kracht van de vrouw

In de grote vrouwenportretten of alledaagse maar luxe situaties waarin een vrouw de hoofdrol speelt, belicht Tos Kostermans altijd de zelfstandigheid en gevoeligheid waar hij vrouwen om prijst. “Vrouwen zijn door de jaren heen zelfstandiger en minder afhankelijk van de man geworden, wat ik toejuich en graag vastleg in mijn schilderijen. Daarnaast durven zij, in tegenstelling tot mannen, hun kwetsbaarheid te tonen. Dat is prachtig.”

Bewonder de kunstwerken van Tos Kostermans in Gallery van Dun en ervaar de kracht van de vrouw. U bent van harte uitgenodigd bij ons in de galerie.