MENU

Yvonne Michiels schildert met digitale beelden de vrouwelijke kwetsbaarheid en schoonheid

Laag voor laag creëert Yvonne Michiels in Photoshop haar kunstwerken. Hoewel ieder werk bestaat uit unieke lagen, zijn ze allemaal onderdeel van eenzelfde thema: de tegenstrijdigheid van kwetsbaarheid en schoonheid van de vrouw. De modellen hebben een eigen verhaal, dat vaak verscholen zit achter hun prachtige façade.

Alle werken van Yvonne Michiels bestaan uit unieke lagen, maar dragen hetzelfde thema.

Kankercellen met diamanten

Inmiddels is Yvonne drie series verder waarin de vrouwelijke kwetsbaarheid wordt belicht. De eerste serie is voortgevloeid uit eigen ervaringen. “Mensen in mijn omgeving werden ziek. Daarnaast is mijn zus, een fotomodel, op vroege leeftijd overleden aan leukemie. Zij diende als inspiratiebron. In de serie gebruik ik foto’s van kankercellen, die ik afwissel met diamanten. Dit geeft de broosheid versus de schoonheid aan.

Alleen in de drukte

Yvonne: “In de tweede serie spelen foto’s van grote steden de hoofdrol. Ik reed een keer ‘s avonds op de snelweg en zag in de verte lichtjes van de stad opdoemen. Ineens schoot me te binnen dat achter elk raampje waar het licht brandde zich een verhaal afspeelt. Het zijn plekken waar vreugde en verdriet in voorkomt. Je kunt enorm eenzaam zijn in de grote stad. De schoonheden in combinatie met de grote steden zorgen in deze serie voor het contrast.”

“Ik combineer de kwetsbaarheid op een subtiele manier met mijn modellen. In eerste instantie zie je een mooi gezicht, maar wie dieper kijkt ziet in de ogen de zachte aard van de vrouwen tevoorschijn komen.”

In de werken legt Yvonne Michiels soms wel dertig keer verschillende foto’s over elkaar. Hierdoor krijgt ze controle over de diepte en voorkomt ze een plat plaatje. Yvonne: “Ik schilder als het ware met digitale beelden.”

Bloemen verwelken, schepen vergaan

In de derde serie waar Yvonne Michiels nu aan werkt, laat zij zich inspireren door de Oude Meesters. Hiermee drukt zij de kwetsbaarheid van het vergankelijke uit. Bloemportretten werden vroeger al gebruikt om dit onderwerp te benadrukken. Ook de rozen, anjers en madeliefjes hebben niet het eeuwige leven, hoe prachtig en levendig deze er ook uitzien.  

“Wanneer iemand zijn kwetsbare kant laat zien, maakt dit een persoon mooi. Het brengt meer diepgang en daarom misschien wel meer geluk.”

Nooit genoeg

De kwetsbaarheid van de vrouw ziet Yvonne Michiels overal om haar heen. “Ik zie vriendinnen worstelen met ziektes maar ook de drang om te presteren. Alles moet perfect zijn, steeds meer vrouwen grijpen naar de botox. Het is nooit goed genoeg, nooit mooi genoeg. Daarom benadruk ik in mijn kunst juist hun schoonheid.”

 

In dit interview in het Eindhovens Dagblad leest u nog meer over de werken van Yvonne Michiels.