MENU

De exceptionele glassculpturen van Petr Hora

Petr Hora maakt minimalistische hedendaagse glaskunst. Lees hier bij Gallery van Dun alles over de werken van de kunstenaar.

Petr Hora laat niets aan het toeval over in zijn kunstwerken. Licht, glas en kleur smelten samen in een zorgvuldig gevormde sculptuur. Door de pure eenvoud in zijn werken zou je bijna voorbij gaan aan alle uren van polijsten, slijpen en vormgeven die er in elke sculptuur zitten. Hora: “Ik streef er altijd naar om mijn kunstwerken tot in perfectie samen te stellen, maar tegelijkertijd probeer ik ook een zekere vorm van vrijheid te laten zien.”

Fascinatie voor simplistische geometrische vormen

Hora heeft geen heilige graal waar hij inspiratie uit put, maar haalt vooral energie uit alledaagse elementen. De hoekige vormen van een gebouw of ronde vormen van een cd intrigeren hem. “De architectuur is een grote inspiratiebron voor mij in al zijn vormen, maar ook kleinere alledaagse dingen zoals een bal of een drinkglas staan aan de basis van mijn oeuvre. De vrijheid van interpretatie die deze vormen bieden, spreekt mij enorm aan”, vertelt de Tsjech.

Een oneindig proces van creativiteit

“Het is niet zo dat ik van tevoren een duidelijk plan heb en op basis daarvan aan de slag ga. Creativiteit is een oneindig proces. Ik ben continu bezig met glas en de vormgeving daarvan. Schetsen, vormen en ideeën zitten constant in mijn hoofd en veranderen met de dag. Soms krijg ik een briljante ingeving en vallen alle stukken op z’n plek en soms duurt het jaren voordat een idee tot uiting komt.”

“Mijn kunstwerken moeten de geest prikkelen en positieve gevoelens opwekken.”

Petr Hora: “Tevredenheid en plezier zijn de sleutel tot succes.”

Positiviteit, plezier en voldoening liggen aan de basis van de glassculpturen van Hora. “Alles wat een mens doet in het leven moet een bepaald niveau van tevredenheid en plezier brengen. Dat geldt ook voor kunst. Het geluk en de voldoening die ik krijg bij het maken van een kunstwerk probeer ik over te brengen. Ik hoop dat mensen dat gevoel ervaren wanneer ze mijn werk aanschouwen,” vertelt hij.

De werken van Petr Hora zijn vanaf 22 april te bewonderen bij Gallery van Dun. De feestelijke opening is op zondag 23 april om 14:30.

U bent van harte welkom