MENU

Julija Levkova

Julija Levkova - Overflowing | Gallery van DunJulija Levkova (Riga, Letland, 1981) woont en werkt in Nederland en België. Studeerde aan de Academie voor Schone Kunsten (Antwerpen) en de School voor Fotografie (Breda).

Geïnspireerd door de Gouden Eeuw

Al vanaf haar jeugd is Julija gefascineerd door de Nederlandse schilderkunst uit de Gouden Eeuw. Met name is Levkova geboeid door schilders als Rembrandt van Rijn, Jan Van Huysum en Peter Paul Rubens. Het extreem realisme, de grote uitbundigheid en de dramatische effecten die de kunst uit de Gouden Eeuw kenmerken, zijn terug te vinden in Levkova’s werk.

Floral Fine Art Photography

Onder invloed van de Hollandse Meesters legt Julija Levkova met haar camera het bloemenrijk vast in een stilleven. Haar camera registreert tot in detail kleuren, lijnen en texturen van bloemstukken en florale stijlfiguren. Met grote finesse wordt elk individueel beeld hyperrealistisch geschikt tot theatrale boeketten.
De nauwkeurige compositie benadrukt de frivoliteit van bloemblaadjes, net als de vrijheid van vlinders zwevend boven het boeket. Licht-donker contrasten zorgen voor diepte en luchtigheid in het weelderige tafereel. Het gestileerde boeket leidt het oog van de toeschouwer naar het visuele verhaal erachter: de essentie en schoonheid van de natuur.

Julija over haar werk: “Ik laat me inspireren door de grote thema’s in het leven, eenzaamheid, kwetsbaarheid, de rauwe pure emoties in het dagelijks leven. Ik wil dingen in elkaar zetten om weer op te bouwen. Om te ontdekken hoe ik de wereld zie.”

Levkova’s fotografie onderscheidt zich door romantiek en harmonie van de schoonheid der natuur die ze op artistieke wijze weergeeft in haar bloemrijke composities. Daarmee vindt ze het genre stilleven opnieuw uit.