MENU

Rogier Ruys

Het creatieve talent Rogier Ruys groeide op in een artistieke en muzikale familie. Om zichzelf te ontwikkelen en de wereld te beleven reisde Rogier op jonge leeftijd een aantal jaar over de wereld. Zoals hij zelf beschrijft is hij tijdens zijn reis ‘gelaagd en gerijkt met sprokkelhout’. Deze gevoelens en gedachtes zijn een weerspiegeling van zijn ziel en de inspiratiemotor voor zijn fantasierijke werk met bezieling. De opgedane innerlijke bagage brengt hij tot uitdrukking in vorm en massa om te verbinden en te versmelten.

Van realistisme tot figuratief

De beelden van Rogier Ruys zijn het bewijs dat een kunstenaar het ambacht verstaat om enerzijds realistische beeldhouwkunst en anderzijds figuratieve sculpturen te creëren.
In zijn realistisch werk probeert hij de schoonheid van ambacht en kunst te versmelten met een diepere emotie. Zijn portretten en expressieve handen zijn realistische sculpturen die niet alleen esthetiek uitstralen. De glimlach, een rimpeling, de oogopslag in zijn portretten roepen bij de kijker ongewild emoties op. Roeren de kijker. Rogier Ruys streeft ernaar dat ‘de passie & de energie, de intentie, de vernieuwing waarmee het kunstwerk is gemaakt, je zullen raken’, aldus de kunstenaar over wat zijn kunst onderscheidend maakt.
De immense karakteristieke hand, die de beeldentuin van Gallery van Dun opsiert, draagt niet alleen liefde uit. Ook zorgzaamheid, verbinding en geweld waarmee handen zijn gewapend. ‘Verbind je tot iets wat je in het hart raakt’ is de missie die de kunstenaar Ruys wil uitdrukken.

Gallery Van Dun - Rogier Ruys

Een andere passie van Rogier Ruys zijn de abstracte sculpturen waarin hij veelvuldig zijn liefde voor muziek tot uitdrukking brengt. Als trompettist voelt de kunstenaar zich innig verbonden met muziek. In zijn kunstwerken onder de titel ‘Art into Music’ voert muziek dan ook de boventoon.
In het figuratieve werk is Ruys zoekend onderweg naar nieuwe vormen. Zijn figuratieve beelden zijn steevast een vrijage tussen massa en volume, met niets is iets. Ze creëren en maken iets tastbaar in een nieuwe dimensie.
Ruys’s vernieuwende figuratieve sculpturen stralen een monumentale kracht uit. De functionele ruimte in zijn sculpturen bepalen tot welk volume een sculptuur zijn vitaliteit behoudt.

Twee inspirators: Moore Rodin

Gallery van Dun - Rogier Ruys - Dutch Design Denker bronsMet het kunstwerk Moore Rodin brengt Ruys een ode aan zijn twee inspirators: Auguste Rodin en Henry Moore. Het sculptuur is een versmelting van beide kunstenaars. Het beroemde realistische beeldhouwwerk Le Penseur van Auguste Rodin heeft Rogier Ruys uitgewerkt in een figuratief lijnenspel volgens Henry Moore. Saillant detail is dat Moore op zijn beurt ook een groot bewonderaar was van de realist Rodin.