MENU
Carlos Mata

1949 - 2008

Spanje

Carlos Mata is geboren in 1949 te Palma de Mallorca (Spanje), en is overleden in juli 2008. Hij heeft gestudeerd aan de Academie voor schone kunsten te Barcelona en Parijs.

Hij zocht naar de essentie van vormen en reduceerde ze tot hun essentiële lijnen. Bij een eerste confrontatie met zijn werk word je verrast door de tederheid in zijn sculpturen. Het is alsof de kunstenaar het beste uit het gegeven haalt (dieren, mensen en dingen) om aan ons te laten zien en te laten genieten van dat ene moment. Mata laat in zijn sculpturen zowel de creativiteit als het mysterieuze van prehistorische kunst zien: stieren, koeien en gestileerde paarden, die de symbolische betekenis van het dier weergeven.

Carlos Mata’s sculpturen zijn gebaseerd op herinneringen uit zijn kindertijd en hij doet veel moeite om het zo precies mogelijk overeen te laten komen met het plaatje uit zijn herinnering. Deze kunstenaar weet de originele realiteit te vinden wat zijn psyche zo lang geleden heeft bepaald. Daarom zijn Mata’s beelden donker en essentieel. Ze lijken speels, maar waarborgen een intens concept. Mata’s werk leidt ons naar een universum van herinneringen, zijn ervaringen, zijn nostalgische gevoelens, die een onherroepbaar verleden opwekken, maar met het heden in onze gedachten. Hij is erg geïnteresseerd in het archeologische aspect, alsof onze herinneringen de overblijfselen zijn.